Istori Manokwari: Interview IM23

DOI

Project ISTORIMANOKWARI / Interviewtype IMO (onderwerpgerichte getuigenissen); interviewer: EM*2003. Duur interview totaal (uren/min): 2 uur, 11 min. Dit interview bevat een levensbeschrijving van geïnterviewde.

Geïnterviewde groeide op het eiland Ambon op in het Indisch gezin van een landbouwer. Hij koos na de MULO niet voor een veilig ambtenarenbestaan, maar wist daarentegen als piepjonge bestuurs-ambtenaar in de uitgestrekte Vogelkop van Nieuw Guinea door doortastend en humaan optreden gezag te verwerven onder de Papoeastammen. Dit leverde hem het vertrouwen op dat van onschat-bare waarde bleek tijdens de oerwoudguerrillastrijd tegen de Japanse bezetter. Na twee jaar extreme ontberingen bleken slechts 13 van de 65 milities in 1944 nog in leven. Dan volgt de bevrijding van het Prafi-Jappenkamp en de Amerikaanse verovering van de noordkust van de Vogelkop. In 1945 wordt hij, door het bestuur gedecoreerd, aangesteld als onderofficier in het eerste Papuabataljon.

Bijzonderheden: Lid van de verzetsgroep van Geeroms en Kokkelink. Auteur van twee boeken over zijn leven en werken in de Vogekop van Nieuw Guinea.

Identifier
DOI http://dx.doi.org/doi:10.17026/dans-x2f-thfr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:127475
Provenance
Creator Markus, E.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor E.Markus
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess;DANS License
Contact E.Markus
Representation
Language Dutch
Resource Type Dataset
Format application/pdf;video/mpeg1
Coverage
Discipline History;Geography
Temporal Coverage Begin 2003-10-18T11:59:59Z
Temporal Coverage End 2019-05-20T11:59:59Z