Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek – verkennende fase Stadspoort Ootmarsum, gemeente Dinkelland (Ov.). Laagland Archeologie Rapport 54

Laagland Archeologie heeft in februari 2017 een bureauonderzoek en een verkennend booronderzoek uitgevoerd ter plaatse van het plangebied ‘De Stadspoort’ in Ootmarsum Het onderzoek diende plaats te vinden vanwege de ruimtelijke onderbouwing van het bestemmingsplan. Het plangebied ligt in de historische kern van Ootmarsum die op de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Dinkelland als een AMK-terrein van Archeologische waarde staat aangeduid.

In het bureauonderzoek is vastgesteld dat het plangebied grotendeels ligt binnen de zone van de laatmiddeleeuwse binnengracht van Ootmarsum.

Bij de veldtoetsing door middel van verkennende boringen kon deze binnengracht worden aangetoond en is de laagopbouw en de binnenrand van deze gracht vastgesteld op ongeveer 3 tot 5 meter van de Kapelstraat. De gracht heeft een diepte van circa 3,4 meter en zal zich tot onder de Westwal uitstrekken. Bij de bodemingrepen die zijn voorzien in verband met de nieuwbouw wordt tot een diepte van circa 1,0 meter vooral het bovenste deel van de dempingslagen vergraven. Deze lagen zijn waarschijnlijk van relatief jonge ouderdom waarbij de laatste fase is geweest aan het begin van de 20e eeuw toen door Kip de Kipsgraven werd opgevuld en omgezet in een tuin.

In archeologisch opzicht kunnen bij het graafwerk hoofdzakelijk archeologische resten uit de dempingslagen uit de 19e en de vroege 20e eeuw worden aangetroffen. Bij het eventueel toepassen van boorpalen kunnen ook oudere resten naar boven komen. De resten zullen gezien de context waaruit deze afkomstig zijn echter weinig archeologische relevantie hebben. In het zuidelijke deel van het plangebied, achter de geplande nieuwbouw, zal de bodem waarschijnlijk niet dieper worden ontgraven dan circa een halve meter. Deze ontgravingen beperken zich tot een vrij jong pakket in de bovengrond.

Gezien bovenstaande bevindingen adviseert Laagland Archeologie om de bovenste meter van het terrein vrij te geven voor wat betreft het omgevingsaspect archeologische waarden. Indien dieper wordt gegraven wordt geadviseerd om de graafwerken onder archeologische begeleiding te laten uitvoeren.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zt5-3xny
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-18-kx20
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:127545
Provenance
Creator Oude Rengerink, J.A.M.
Publisher Laagland Archeologie
Contributor Laagland Archeologie
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.897 LON, 52.409 LAT); Provincie Overijssel; Gemeente Dinkelland; Plaats Ootmarsum; Toponiem Westwal