Transect-rapport 1551: een Archeologisch Bureauonderzoek (BO) Salmsteke, Dijkverzwaring Lekdijk Oost, Gemeente Lopik (UT)

In januari 2018 is een archeologisch bureauonderzoek (BO) uitgevoerd in een plangebied aan de Lekdijk Oost in Lopik (gemeente Lopik). Aanleiding voor de bureaustudie is de voorgenomen dijkversterking in het plangebied van het deelproject Salmsteke. Het plangebied omvat in beginsel de Lekdijk met de direct omgeving. Mogelijk wordt de aangrenzende uiterwaard ook heringericht. Waar mogelijk zijn de potentiele gevolgen van deze maatregelen in deze bureaustudie benoemd.Het project bevindt zich op moment van schrijven in de verkenningsfase met betrekking tot het ontwikkelen van alternatieven, welke uiteindelijk moet eindigen met een voorkeursalternatief. Voordat de werkzaamheden kunnen plaatsvinden, zal hiervoor een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Conclusie Op basis van het bureauonderzoek zijn verschillende archeologische verwachtingszones in kaart gebracht (bijlage 12). De verwachting in het binnendijkse gedeelte van het plangebied is afhankelijk van oude stroomgordels en de dijkzone: • De binnendijkse oeverwallen van de Lek hebben een hoge archeologische verwachting voor de periode Romeinse Tijd-Nieuwe-Tijd. Uitzondering hierop vormt de locatie van het wiel, hier zijn eventuele vondsten waarschijnlijk al geërodeerd. • De binnendijkse oeverwallen van de Goyland stroomgordel hebben een middelhoge archeologische verwachting voor het Midden-Neolithicum. • Het dijklint heeft een hoge archeologische verwachting op historische huisplaatsen uit de LateMiddeleeuwen-Nieuwe Tijd en mogelijke restanten van een middeleeuwse dijk.

De verwachting in het buitendijkse gedeelte van het plangebied is afhankelijk van oude stroomgordels en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen: • De buitendijkse oeverafzettingen van de Lek hebben een middelhoge archeologische verwachting voor de periode Romeinse tijd - Nieuwe Tijd, uitgezonderd de zones waarin op historisch kaartmateriaal strangen en geulen te zien zijn; deze hebben een lage archeologische verwachting, hoewel hier wel een kans op scheepswrakken bestaat. Ook de huidige strandjes en kribben hebben een lage archeologische verwachting. Binnen de uiterwaarden is niet exact bekend in welke mate de Lek eventuele oudere oevers geërodeerd heeft of niet. Ook is niet bekend of de kleiputten en de polstok springbak een eventueel archeologisch niveau geërodeerd hebben of niet. • Ter plaatse van cultuurhistorische elementen geldt een hoge archeologische verwachting. Hier worden o.a. een molen, een veerhuis, een mogelijk sluisje en historische bebouwing verwacht. Niet van alle elementen is bekend of en in hoeverre deze nu nog aanwezig zijn.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zx5-exb9
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-w9-jbuh
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160997
Provenance
Creator Verboom-Jansen, M.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Verboom-Jansen, M.; M. Verboom-Jansen (Transect)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; .pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.967 LON, 51.964 LAT); Utrecht; Gemeente Lopik; Lopik; Lekdijk Oost