Plangebied Urmonderbaan in Geleen, gemeente Sittard-Geleen: een archeologische begeleiding.

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft RAAP van 5 tot 21 maart 2018 een archeologische begeleiding uitgevoerd aan de Urmonderbaan/Bergerweg/Oude Postbaan in Geleen, gemeente Sittard-Geleen. Het onderzoek is onderdeel van een pilot-studie om de differentiële bodembeweging ter plaatse van de Heerlerheidebreuk te monitoren. Deze pilot is uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar de na-ijlende effecten van de steenkolenwinning in de omgeving. In het kader van de pilot werd in het plangebied een 4 meter diepe (geologische) proefsleuf gegraven. De bodemingrepen gaan dermate diep, dat eventueel aanwezige archeologische resten worden bedreigd. Gezien de hoge tot zeer hoge archeologische verwachting voor het gebied én de omvang van de verstoring, werd een archeologische begeleiding van de werkzaamheden (protocol opgraven) in het gebied noodzakelijk geacht. Hierbij werd aangesloten bij het geologische onderzoek. In totaal is een oppervlakte van 1.000 m² onderzocht.

Het primaire doel van het archeologisch onderzoek was het toetsen en aanvullen van de gespecificeerde archeologische verwachting voor het plangebied, waarbij het in eerste instantie ging om het (al dan niet) vaststellen van de aanwezigheid van archeologische grondsporen en paleolithische vondsten, specifiek in de zogenaamde Patina Discordantie en de Nagelbeek-horizont (circa 30.000- 20.000 jaar oud: laat paleolithicum). Voorts diende het onderzoek zich te richten op de aard, omvang, datering, kwaliteit en diepteligging van eventueel aanwezige archeologische resten. Verspreid over het onderzoeksgebied zijn archeologische resten aangetroffen. Het gaat om los verspreide archeologische resten uit de Romeinse tijd en de nieuwe tijd direct onder de bouwvoor en om een mogelijk laat paleolithische vondst uit de genoemde lagen.

Op basis van de waardering van de aangetroffen resten wordt geconcludeerd dat: - er geen sprake is van een behoudenswaardige vindplaats direct onder de bouwvoor; en - dat op het potentiële laat-paleolithische niveau geen archeologische vindplaats is vastgesteld, maar dat de archeologische waarde van dit deel van het terrein niet goed kon worden bepaald.

Op basis van het onderzoek en de waardestelling wordt het volgende selectieadvies gegeven: - vrijgave van het potentiële archeologisch niveau nabij het maaiveld; - behoud van het potentiële archeologisch niveau van de Patina Discordantie en de Nagelbeekhorizont.

De gemeente Sittard-Geleen neem een selectiebesluit op basis van de bevindingen van dit onderzoek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-25q-uhtd
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-vi-vo21
Related Identifier https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Archis3/Zaakdocumenten/458/4588638/afm/
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:180256
Provenance
Creator Dijk, X.C.C. van
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Contributor Lipsch, M.H.A.; RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; dbf/xls, shp, mdb, jpg, pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.794 LON, 50.995 LAT)