Ravenstein, Plangebied Veersingel. Inventariserend Veldonderzoek door middel van Proefsleuven (IVO-P)

In opdracht van de gemeente Oss heeft BAAC bv op 12 januari 2017 een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in plangebied Veersingel te Ravenstein. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen bouw van een brandweerkazerne. Het plangebied ligt in de bebouwde kom van Ravenstein ten zuiden van de Veersingel, nabij de kruising met de Graafsestraat. Het wordt aan de noordzijde begrensd door de Veersingel, aan de oostzijde door een groenstrook en aan de zuidwestzijde door een bedrijventerrein. Het is niet bebouwd en bestaat uit een grasveld met veel bosschages langs de randen. De oppervlakte van het plangebied bedraagt 3.738 m2. Het beoogde bouwvlak is 820 m2 groot.

Het plangebied heeft volgens archeologische beleidskaart van de gemeente Oss een hoge archeologische verwachting vanwege de ligging op de Huisseling Demen stroomgordel. Dit is een relatief hooggelegen zone in het landschap.

In 2016 is in het plangebied een verkennend booronderzoek uitgevoerd. Toen werden resten aangetroffen die mogelijk zouden kunnen duiden op menselijke activiteiten in het plangebied vanaf de Romeinse tijd tot in de nieuwe tijd. Het plangebied was in de 19e en groot deel van de 20e eeuw in gebruik als akker. Een dergelijk gebruik wijst op een relatief hooggelegen zone. Vanaf ca. 1978 bestond het terrein uit grasland met bosschages langs de zuidoost en zuidwest zijde. Toen werd ook de Veersingel aangelegd. Vanaf ca. 1988 is er sprake van bosschages langs alle zijden van het plangebied. De noordelijke rand en het noordwestelijke deel van het plangebied werden flink opgehoogd. Het plangebied is altijd onbebouwd gebleven.

Uit het IVO-P blijkt dat het plangebied deel uitmaakt van de kronkelwaard van de stroomrug van Huisseling-Demen. De bodem ter plaatse bestaat uit een 45 tot 50 cm dikke antropogeen beïnvloede bovengrond (bouwvoor en AC-horizont met baksteenspikkels). Onder het antropogene pakket bevindt zich een pakket klei dat met toenemende diepte siltiger en zandiger wordt. Aan de basis bestaat dit pakket uit gelaagd siltig of kleiig zand, dat met toenemende diepte grover wordt. Het pakket is bovenin verbruind en wordt naar onder toe grijzer met roestvlekken. Deze afzettingen zijn geïnterpreteerd als kronkelwaardtopafzettingen. Daaronder bevindt zich een pakket lichtgrijs, matig grof zand, dat is geïnterpreteerd als beddingafzettingen.

Alhoewel de bodem van het grootste deel van het plangebied niet verstoord is, zijn er geen archeologisch relevante sporen gevonden. Wel is ter plaatse van werkput 2 en 3 een grote recente verstoring aangesneden. Deze verstoring, die zich aan de voet van het talud bevindt, is mogelijk veroorzaakt bij het opwerpen van het talud in het einde van de jaren 80 van de twintigste eeuw.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xc7-hauj
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-6goh-fr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:68139
Provenance
Creator Tump, M
Publisher BAAC bv
Contributor Boer, E.A.M. de; BAAC bv / gemeente Oss
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; application/msword; Microsoft Excel
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.685 LON, 51.792 LAT); Noord-Brabant; Oss; Ravenstein; Veersingel, brandweerkazerne