Plangebied Karel Doormanlaan fase 1 te Rijswijk, gemeente Rijswijk; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

In opdracht van de gemeente Rijswijk heeft RAAP in september 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Karel Doormanlaan fase 1 te Rijswijk in de gemeente Rijswijk.

Op basis van het bureauonderzoek (Koot, 2019) gold voor het plangebied een middelhoge verwachting voor het neolithicum en een lage verwachting voor de bronstijd en ijzertijd (niveau A). Voor het zuidelijk deel van het plangebied gold een hoge verwachting voor de Romeinse tijd (niveau B). Geadviseerd werd om een verkennend booronderzoek uit voeren gericht op het bepalen van de bodemopbouw en de mate van verstoring daarvan.

Het inventariserend veldonderzoek (IVO) bestond uit een verkennend booronderzoek. Het verkennend veldonderzoek had tot doel het verkrijgen van inzicht in de bodemgesteldheid, de mate van bodemverstoring en de diepteligging van het verwachte archeologische niveau in het plangebied. Daarmee is de gespecificeerde archeologische verwachting getoetst en waar nodig aangepast om uitspraken te doen over de gaafheid van archeologisch relevante niveaus. Daartoe zijn 22 boringen gezet in twee raaien aan weerskanten van de Karel Doormanlaan (afstand tussen de boringen van 30 tot 35 m). De boringen zijn uit praktisch oogpunt parallel aan de Karel Doormanlaan gezet ter plaatse van de stoepen/berm aan beide zijden van de weg, rekening houdend met huidige inrichting en ligging van kabels en leidingen.

In de ondergrond van het plangebied zijn de verwachte afzettingen van het Gantelsysteem aangetroffen direct onder het recent opgebrachte pakket. Uit de boringen blijkt dat de bovenkant hiervan, de top van de kreekoeverafzettingen, weliswaar plaatselijk is verstoord, maar dat met name grondsporen nog aanwezig kunnen zijn. De hoge verwachting voor de Romeinse tijd (niveau B) kan dan ook gehandhaafd blijven en op basis van de boringen geldt dit voor het gehele plangebied.

De middelhoge verwachting voor het neolithicum gold indien er sprake was van duinafzettingen in de diepere ondergrond (niveau A). Hiervoor zijn tijdens het booronderzoek geen aanwijzingen gevonden. Deze verwachting kan dan ook naar laag worden bijgesteld voor het gehele plangebied.

Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in het plangebied mogelijk archeologische resten bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zsk-k3p7
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-nb-zzxb
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:200755
Provenance
Creator Wink, K.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.326 LON, 52.042 LAT); Netherlands; Rijswijk; Zuid-Holland