Biervliet Schoollaan 6 en Ter Wallestraat. Archeologische Begeleiding

In het kader van de geplande sloopwerkzaamheden en het verwijderen van de funderingen zou de bodem tot circa 0,80 meter beneden maaiveld verstoord worden. Gezien de ligging binnen een op de AMK reeds gewaardeerd terrein, de beperkte oppervlakte van de verstoringen en de korte uitvoeringstermijn werd bepaald dat een vooronderzoek in de vorm van een Bureauonderzoek niet noodzakelijk was en dat de civiele werkzaamheden onder Archeologische Begeleiding dienden plaats te vinden.

Op 20 en 25 februari 2013 werd binnen het plangebied Schoollaan 6 een Archeologische Begeleiding bij het verwijderen van de funderingen van het schoolgebouw uitgevoerd conform de eisen van de KNA 3.2 Archeologische Begeleiding, protocol Opgraven en conform de voorwaarden uit het goedgekeurde PvE. Voor het verwijderen van de funderingen werd tot de onderkant van de fundering een sleuf aangelegd en een archeologisch vlak aangelegd. Bovendien werden in het archeologisch vlak acht boringen gezet om de diepere stratigrafie van de bodemopbouw binnen het plangebied te documenteren.

Binnen het plangebied Ter Wallestraat werden de nog in de bodem aanwezige funderingspalen met behulp van een kraan verticaal uit de grond getrokken waardoor de verstoring van mogelijk aanwezige archeologische resten tot een minimum beperkt werd. In afwijking op het PvE en op verzoek van de bevoegde overheid en diens adviseur archeologie werden op 25 februari 2013 drie boringen in het onderzoeksgebied gezet om inzicht te verkrijgen in de bodemopbouw en stratigrafie van het plangebied.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat binnen het plangebied Schoollaan 6 antropogene ophoogpakketten aanwezig zijn, die voornamelijk bestaan uit selas. Op basis van het weinige vondstmateriaal kunnen deze selaspakketten in de late middeleeuwen gedateerd worden. Onder de schoolfundering werd een restant van een muurfundering (spoor 4) aangetroffen die op basis van baksteenformaat en aardewerk in de 15de tot 16de eeuw gedateerd kan worden. Dit spoor kon niet in situ behouden worden. In het noordelijke deel van het plangebied Schoollaan 6 zijn deze selaspakketten tot ruim 2,00 meter beneden het archeologische vlak aanwezig (ca. 0,29 meter +NAP tot 0,13 meter –NAP). Ter plaatse van de noordelijke vleugel van het schoolgebouw werd in boringen 6 tot en met 8 een laatmiddeleeuwse cultuurlaag aangeboord op een diepte tussen 0,11 en 0,76 meter –NAP. In boring 7 kwam uit deze cultuurlaag een roodbakkend aardewerkfragment uit de 14de eeuw aan het licht. Onder deze cultuurlaag zijn geulafzettingen van Duinkerke/het Laagpakket van Walcheren aanwezig. In het zuidelijke deel van het plangebied Schoollaan 6 zijn deze selaspakketten aanwezig op een diepte variërend tussen 0,50 tot 1,1o meter beneden het archeologisch vlak (ca. 2,06 en 1,13 meter +NAP). In de boringen 1 tot en met 5 werd tussen 2,70 en 3,50 meter beneden het archeologisch vlak (ca. 0,57 en 0,94 meter –NAP) een geërodeerde top van het Hollandveenpakket aangetroffen dat een onderliggend, mogelijk intact Pleistoceen dekzand (Laagpakket van Wierden ) afdekt.

Binnen het gehele plangebied Ter Wallestraat werd onder de bouwvoor, vanaf 0,20 tot ca. 2,20 meter beneden maaiveld (ca. 0,75 tot 1,09 meter +NAP), een kleiig, heterogeen, licht puin‐ en houtskoolhoudend ophoogpakket aangeboord dat mogelijk in verband kan gebracht worden met de ligging binnen het plangebied van een bastion van de 16de vestingwerken.

Binnen het plangebied Schoollaan 6 werden de funderingen van het schoolgebouw tot ongeveer 0,80 meter beneden maaiveld verwijderd en is de bodemopbouw door de sloopwerkzaamheden grotendeels verstoord. Vanaf 0,80 meter beneden maaiveld kunnen binnen het gehele plangebied laatmiddeleeuwse ophooglagen en selaspakketten verwacht worden. In het noordelijke deel van het plangebied kan op een diepte tussen 0,11 en 0,76 meter –NAP een laatmiddeleeuwse cultuurlaag verwacht worden. Voor toekomstige plannen in dit plangebied wordt een nader archeologisch onderzoek noodzakelijk geacht indien de graafwerkzaamheden dieper reiken dan 0,50 meter beneden maaiveld.

Binnen het plangebied Ter Wallestraat kunnen vanaf 0,25 meter beneden maaiveld ophoogpakketten aangetroffen worden die mogelijk deel uitmaken van de 16de eeuwse vestingwerken. Voor toekomstige plannen in dit plangebied wordt een nader archeologisch onderzoek noodzakelijk geacht indien de graafwerkzaamheden dieper reiken dan 0,50 meter beneden maaiveld. Toch dient rekening gehouden te worden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten op minder dan 0,50 meter beneden maaiveld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-22b-hmnf
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-l5rz-kl
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:58690
Provenance
Creator Diependaele, S.
Publisher ArteFact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Contributor ArteFact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Publication Year 2014
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (3.687 LON, 51.327 LAT); 54B; Schoollaan 6/6a en Ter Wallestraat; Biervliet; Terneuzen; Zeeland