Dokkum, Birdaarderstraatweg, Gemeente Noardeast-Fryslân (Fr.). Een Archeologisch Proefsleuvenonderzoek

De Steekproef bv heeft op 20 maart 2019 een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd aan de Birdaarderstraatweg te Dokkum. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen nieuwbouw van enkele woningen, de aanleg van wegen en de aanleg van een waterpartij. Het onderzoek is een vervolg op het reeds uitgevoerde bureau- en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen in het plangebied. Het plangebied is opgedeeld in twee delen, deel A en deel B. Ten westen van het plangebied werd in 2015 een tichelwerk uit de 14e tot 16e eeuw aangetroffen. Deel A, in het zuidwesten van het plangebied werd een hoge archeologische verwachting toegekend. Het advies voor het vervolgonderzoek was om in deel A een proefsleuvenonderzoek uit te voeren. Indien zich hier archeologische sporen bevinden, diende het proefsleuvenonderzoek uitgebreid te worden naar deel B van het plangebied.

Het proefsleuvenonderzoek in deel A resulteerde in drie archeologische sporen. Eén geul: de resten van de (oude en gedempte) Alde Sylsried uit de late middeleeuwen tot vroeg nieuwe tijd. Deze geul sluit aan op de resten van de Alde Sylsried die zijn aangetroffen bij het archeologisch onderzoek van RAAP in 2015. De overige twee sporen waren subrecente greppels. Er werden geen vondsten gedaan. Een waardestelling van de vindplaats is opgesteld, waarbij deze niet behoudenswaardig werd geacht. Hierdoor was er geen aanleiding voor verder onderzoek in deel B.

Selectie-advies door senior KNA-archeoloog J.B. Veenstra Voor het hele plangebied aan de Birdaarderderstraatweg wordt geen archeologisch vervolgonderzoek geadviseerd. Er is geen behoudenswaardige vindplaats aangetroffen in deel A van het plangebied, waardoor verder vervolgonderzoek in dit deel niet nodig is. Ook is er om dezelfde reden geen aanleiding voor het uitvoeren van een proefsleuvenonderzoek in deel B van het plangebied. Indien bij toekomstig graafwerk toch archeologische grondsporen worden aangetroffen en/of vondsten worden gedaan, dient hiervan direct melding te worden gemaakt conform de Erfgoedwet 2015, artikel 5.10 & 5.11. Wij adviseren dit te doen bij de bevoegde overheid, de gemeente Noardeast-Fryslân.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xc5-ak55
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-z0-tib5
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:127541
Provenance
Creator Heul, J.S. van der
Publisher De Steekproef
Contributor Veenstra, J.B.; De Steekproef
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.981 LON, 53.321 LAT); Birdaarderstraatweg; Dokkum; Gemeente Noardeast-Fryslân; Fryslân