Nijnsel (gemeente Meierijstad). Vresselseweg 8

In opdracht van H. Kuijpers BV heeft BAAC bv (onderzoeks- en adviesbureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuur- en Cultuurhistorie) een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in plangebied Vresselseweg 8 te Nijnsel, gemeente Meierijstad. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen bouw van een woning in het plangebied waarbij een gerede kans bestaat dat archeologische waarden vernietigd zullen worden.

Aan de hand van de resultaten van het vooronderzoek had het plangebied een hoge tot zeer hoge verwachting op het aantreffen van resten uit het laatneolithicum tot in de nieuwe tijd (nederzettingsresten, graven e.d.) en een middelhoge verwachting voor archeologische waarden uit de steentijd vanwege de mogelijke bodemverstoring. Indien een podzolbodem aanwezig is, is de verwachting hoog op het voorkomen van resten uit periode laat paleolithicum – vroeg-neolithicum.

Ten tijde van het proefsleuvenonderzoek was de bebouwing in het plangebied reeds gesloopt. Deze zal worden vervangen door nieuwbouw (circa 257 m2). Hiervan zal circa 150 m2 worden gerealiseerd op huidig onbebouwde grond. Het overige deel van de geplande nieuwbouw valt binnen de contouren van de gesloopte bebouwing. De minimale bodemverstoring bij de realisatie van de nieuwbouw is te verwachten tot zeker 3,3 m – mv. Dit bouwblok vormt het onderzoeksterrein waarin een proefsleuf van 10 bij 4 m is aangelegd.

Bij het proefsleuvenonderzoek zijn geen archeologische sporen aangetroffen. Er zijn geen aanwijzingen dat er wel sporen aanwezig zijn geweest op de locatie van de proefsleuf; de bodemopbouw is intact en er is geen sprake van grootschalige verstoringen. De aanwezigheid van een (restant van een) podzolprofiel en de kleur van de natuurlijke bodem met oxidaties en humeuze vlekken (humusfibers) wijst op een lagere ligging en mogelijk nattere omstandigheden binnen het onderzoeksterrein. Waarschijnlijk was dit gebied daarom niet de meest geschikte locatie voor menselijke bewoning.

De bodemopbouw bestaat uit een circa 130 cm dikke bovengrond, waarvan de bovenste 40 tot 50 cm bestaat uit verstoorde, opgebrachte grond. Daaronder is een dik humeus plaggendek aanwezig dat bestaat uit verschillende lagen. In het plaggendek is een scherf steengoed aangetroffen dat in de late middeleeuwen is gedateerd en via bemesting in het plangebied terecht is gekomen. Onder het plaggendek is een (restant van een) podzolprofiel aangetroffen.

Geconcludeerd kan worden dat er geen archeologische vindplaats is aangetroffen, waardoor er ook geen doorstart naar een opgraving heeft plaatsgevonden en geadviseerd wordt het onderzoeksterrein vrij te geven voorde nieuwbouw.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xj6-gvme
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-kq-uwr9
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:155340
Provenance
Creator Mostert, M.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor BAAC; H. Kuijpers BC
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; .csv
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.496W, 51.549S, 5.497E, 51.550N); Vresselseweg 8; Nijnsel; Gemeente Meierijstad; Noord-Brabant