Plangebied Wijkerbroek te Wijk bij Duurstede, gemeente Wijk bij Duurstede; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennend en karterend booronderzoek)

In opdracht van LC Energy heeft RAAP in mei 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een inventariserend veldonderzoek (verkennend en karterend booronderzoek) ui tgevoerd voor het plangebied Wijkerbroek te Wijk bij Duurstede in de gemeente Wijk bij Duurstede. Er geldt op basis van de aanwezigheid van jongere crevasseafzettingen een hoge verwachting voor nederzettingen uit de periode late ijzertijd - vroege middeleeuwen. Tevens is er in deelgebied Het Oog sprake van een bekende vindplaats (AMK-terrein van zeer hoge archeologische waarde) met resten uit de late ijzertijd en Romeinse tijd.

Deelgebied Het Oog Gezien de aardwetenschappelijke en archeologische gegevens was het de vraag of binnen het zuidoostelijke deel van het plangebied, deelgebied Het Oog, crevasses aanwezig zijn en of er sprake is van een archeologisch terrein van zeer hoge waarde dan wel van een overslaggrond met daarin verspoeld vondstmateriaal dat van elders afkomstig is. Als er sprake is van een afdekking door overslaggrond tot 100 cm dik, afgezet na de bedijking, dan kan bi j een oppervlaktekartering geen vondstmateriaal uit de late ijzertijd en Romeinse tijd worden aangetroffen, anders dan dat het om verspoeld materiaal gaat. Dit betekent dat getoetst diende te worden welke archeologische waarde of verwachting aan dit deel van het plangebied kon worden toegekend.

Het karterend booronderzoek heeft aangetoond dat er wel degelijk crevassegeulen in de ondergrond van het deelgebied Het Oog aanwezig zijn. Op de overgang van deze crevassegeulen naar het afdekkende pakket oever- en komafzettingen is een goed ontwikkelde laklaag aangetroffen. Zowel in als onder deze laklaag is een aanzienlijk aantal verschillende indicatoren (houtskool, leem, aardwerk, onverbrand bot en fosfaatvlekken) aangetroffen. De hoogste concentratie indicatoren ligt op een zandbaan binnen de crevasse-afzettingen. Aangezien de indicatoren in en onder de goed ontwikkelde laklaag zijn aangetroffen, kan gesteld worden dat het niet om verspoeld archeologisch materiaal gaat, maar dat er wel degelijk een vindplaats op deze locatie aanwezig is. Op basis van het aangetroffen aardewerk dateert de vindplaats vermoedelijk in de periode ijzertijd – Romeinse tijd. De begrenzing van de aangetroffen vindplaats komt niet overeen met de begrenzing van het op de AMK aangegeven terrein van zeer hoge archeologische waarde, waarvan de begrenzing vermoedelijk kadastraal bepaald was. De vindplaats loopt verder door in noordoostelijke richting, tot aan boring 73.

Westelijk deelgebied In het westelijke deelgebied, nabij de boerderij aan de Broekweg 6 is de goed ontwikkelde laklaag in zijn geheel niet aangetroffen. Er worden in dit deelgebied binnen de onderzochte diepte geen archeologische vindplaatsen verwacht.

Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in het deelgebied Het Oog (mogelijk) archeologische resten bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z8h-7pgr
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ya-mu5j
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:201355
Provenance
Creator Leuvering, J.H.F.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.312 LON, 51.966 LAT)