Plangebied Benedenweg 30 en 212 te Sint Pancras, gemeente Langedijk; archeologisch onderzoek: een opgraving

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in juni 2011 een opgraving uitgevoerd op twee percelen aan de Benedenweg in Sint Pancras (gemeente Langedijk). Naar aanleiding van de resultaten van het vooronderzoek is door het bevoegd gezag besloten om op de percelen Benedenweg 30 en 212 een opgraving uit te voeren. De onverstoorde opbouw van de strandwal, de aanwezigheid van enkele vegetatieniveaus en archeologische indicatoren in afdekkende lagen, duiden op de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden in het plangebied. Voor de opgraving zijn twee percelen (van de oorspronkelijk vier percelen waarop nieuwbouw gepland stond) geselecteerd. Doel van de opgraving was het in kaart brengen van de geologische opbouw van de strandwal alsmede het opsporen en ex situ behouden van eventueel aanwezige archeologische resten.

Uit de opgraving blijkt dat beide plangebieden op de flank van de strandwal liggen. Aan de basis is strand(wal)zand aangetroffen, waarop zich Oude Duinen hebben gevormd. In plangebied Benedenweg 30 hebben zich daar ook enkele humeuze niveaus (vegetatieniveaus) in gevormd. Deze waren overigens ook bij het vooronderzoek reeds herkend. Vanwege de beperkingen van het onderzoek kon alleen het bovenste deel van deze niveaus worden onderzocht.

In beide deelgebieden is op het Oude Duinzand een afwisseling van kleilagen en stuifzand afgezet. Hieruit blijkt dat overstromingen vanuit het Zeegat van Zijpe het plangebied in de Middeleeuwen hebben kunnen bereiken, met als gevolg het afzetten van een kleilaag. Mogelijk is daardoor een deel van het premiddeleeuwse duinlandschap verdwenen. Na deze overstromingen vond ook verstuiving plaats en werd (vermoedelijk na 1300) Jong Duinzand afgezet. Uiteindelijk heeft men door middel van het opbrengen van grond het maaiveld in beide plangebieden afgevlakt en geschikt gemaakt voor de huidige inrichting. De oudste sporen die in het plangebied zijn aangetroffen, dateren uit de eerste helft van de 13e eeuw. In plangebied Benedenweg 212 betreft het een loopvlak, waarin onder andere aardewerk en bot zijn aangetroffen, maar waar ook enkele paalkuilen zijn ingeslagen. In het andere plangebied, Benedenweg 30, is een greppel met veel aardewerk uit diezelfde periode gevonden. Aanwijzingen voor bewoning zijn in de werkputten niet aangetroffen. Op basis van de aanwezigheid van een loopvlak alsmede de grote hoeveelheid nederzettingsafval op beide locaties kan niet worden uitgesloten dat zich binnen het plangebied, dan wel in de directe nabijheid daarvan, nog bewoningssporen uit de Middeleeuwen (13e eeuw) bevinden. Het kan daarbij gaan om een boerderij met erfstructuren. De overige sporen in beide plangebieden dateren hoofdzakelijk uit de Nieuwe tijd (vanaf de 15e/16e eeuw) en bestaan uit kuilen en greppels, die aan agrarisch gebruik van de beide plangebieden gerelateerd kunnen worden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xsa-q5sz
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-3zxt-a8
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-25p-3hwj
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:51912
Provenance
Creator Groot, R.W. de; Nales, T.; Stiller, D.R.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor Laan, E. van der; Rooij, T. van; Wijnen, J.; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2014
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/msword; image/jpeg; application/dbf; application/mdb; application/tab
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.779 LON, 52.658 LAT); 19B; Benedenweg 212; Sint Pancras; Langedijk; Noord-Holland; Benedenweg 30