Opgraving “Het Wijdeveld” te Kilder

Op de locatie Het Wijdeveld te Kilder, gemeente Montferland (prov. Gelderland) zijn twee opgravingen uitgevoerd door archeologisch onderzoeksbureau Becker & Van de Graaf (tegenwoordig Archeodienst Gelderland). De onderzoeken moesten plaats vinden omdat woningbouw het archeologisch bodemarchief zou verstoren. Doel van de onderzoeken was het veilig stellen van de archeologische waarden in het plangebied.

In 2005 is een proefsleuvenonderzoek en een opgraving uitgevoerd in plangebied De Zinderberg, dat ten noordwesten grenst aan het huidige onderzoeksgebied (Delaruelle 2006). Hierbij werden sporen uit de Bronstijd, de IJzertijd en de Vroege-Middeleeuwen aangetroffen.

Tijdens fase 1 (CIS-code 26297) is op 21 en 22 januari 2008 een bouwput (werkput 1) en een leidingsleuf (werkput 2) aangelegd. Hierbij is een oppervlakte van 211m2 onderzocht. Tijdens fase 2 (CIS-code 32974), van 19 tot en met 21 januari 2009, zijn drie werkputten met een oppervlakte van 520 m² opgegraven.

Bij het onderzoek zijn aanwijzingen gevonden voor twee bewoningsperioden: de Late-Bronstijd / Vroege-IJzertijd en de Vroege-Middeleeuwen.

In de Late-Bronstijd en de Vroege-IJzertijd was deze locatie vermoedelijk onderdeel van een nederzettingsterrein. Er kan nog geen goed beeld verkregen worden van de nederzetting. Op de locatie De Zinderberg zijn slechts enkele sporen uit deze periode aangetroffen en bij de huidige opgravingen gaat het maar om kleine oppervlaktes, waardoor de structuur van de veel grotere nederzetting onbekend blijft. Mogelijk is er in fase 2 een incomplete huisplattegrond van het type Oss-Ussen 2a aangetroffen. Direct ten noorden van deze structuur bevond zich een kuil die als silokuil (voor opslag van voedingswaren) geïnterpreteerd is. Als het inderdaad om een huisplattegrond gaat, dan moeten we ons in de kern van de nederzetting bevinden. Mocht het slechts om een bijgebouw zonder typische vorm gaan, dan is het mogelijk dat het hier eerder om het randgebied van de nederzetting gaat. Het aardewerk dat is aangetroffen wijst ook op een nederzetting. Het is vaatwerk en serviesgoed dat werd gebruikt om voedsel in te koken, op te slaan of op te dienen.

In de Vroege-Middeleeuwen werd het gebied gebruikt om ambachten uit te oefenen. Op deze locatie is een afvalkuil gevonden met de resten van een veldoven en zes verbrande potten. De oven was gemaakt van leem. De potten in de oven hebben te lang of te intens bloot gestaan aan vuur waardoor het misbaksels zijn geworden. Wel is nog te bepalen dat het om Hessens-Schortense potten gaat: grote en grove drieledige potten met een grote uitgezakte buik. Op basis van het aardewerk kan de veldoven worden gedateerd in de Vroege-Middeleeuwen, vermoedelijk tussen de 5e en de 7e eeuw. Twee vloeislakken en een gesinterd deel van een ijzerovenwand duiden op ijzerproductie op deze vindplaats of in de omgeving. Door analyse van de fragmenten kon worden bepaald dat het ging om fragmenten vervaardigd in een kuiloven. Dit soort ovens werd in de Romeinse tijd en de Vroege-Middeleeuwen gebruikt.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xg7-dagz
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-4sa7-ed
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:47060
Provenance
Creator Beckerman, S.M.; Graaf, W.S. van de
Publisher Archeodienst
Contributor Helmich, C.
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/msword; image/jpeg; application/xls; autocad/dwg
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.232 LON, 51.940 LAT); 40F; Het Wijdeveld; Kilder; Montferland; Gelderland