Gemeente Dongen. Plangebied Emmalaan 6 te 's Gravenmoer

BAAC bv heeft een archeologisch ureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek met behulp van boringen (verkennende fase) uitgevoerd in het plangebied Emmalaan 6 te 's Gravenmoer.

Uit het bureauonderzoek blijkt dat het plangebied deel uitmaakt van het pleistocene zandgebied, dat vanaf het neolithicum geleidelijk bedekt is geraakt met veen dat tegen het zand opgroeide. Het is niet duidelijk wanneer het plangebied precies bedekt is geraakt. De vondst van munten uit de Romeinse tijd in ‘s Gravenmoer doet vermoeden dat het plangebied pas vrij laat bedekt is geraakt. Mogelijk bevond de vondstlocatie zich echter op de hogere gronden ten westen van het plangebied. Het plangebied maakte vóór de veenbedekking al deel uit van een relatief laag gelegen gebied, dat vermoedelijk minder geschikt was voor bewoning.

Vanaf het einde van de 13e eeuw is het plangebied ontgonnen, waarbij het veen is afgegraven. Dit betekent dat eventuele sporen van gebruik van het veengebied met het veen zijn verdwenen. Ten westen van het plangebied is vervolgens het dorpslint van ’s Gravenmoer ontstaan. Hoewel het plangebied relatief ver achter het dorpslint ligt, was het terrein (in tegenstelling tot de omringende gronden die in gebruik waren als weiland) in het begin van de 19e eeuw in gebruik als tuin. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het plangebied ooit bebouwd is geweest. Nadat het veen is afgegraven, zal het restveen samen met de top van het natuurlijke bodemprofiel zijn omgeploegd. Als gevolg van overstromingen heeft zich vervolgens een klei- of zaveldek op de bodem afgezet. Op basis van deze gegevens is aan alle perioden een lage verwachting toegekend.

Uit het booronderzoek blijkt dat het plangebied inderdaad deel uitmaakt van een relatief laaggelegen gebied met fluvioperiglaciale sedimenten. In het plangebied zijn nog veenresten aangetroffen, alsmede aanwijzingen (kleiige basis cultuurdek) voor overstromingen in het verleden. Het plangebied is vervolgens opgehoogd, waardoor een dik cultuurdek is ontstaan. Er zijn geen aanwijzingen voor een oude bodem aangetroffen. Dit kan betekenen dat het gebied altijd al te nat is geweest voor podzolisering of dat de bodem door verploeging in het cultuurdek is opgenomen. Op basis hiervan wordt de lage verwachting voor alle perioden uit het bureauonderzoek bevestigd. Vanuit archeologisch oogpunt vormen de voorgenomen ontwikkelingen geen belemmering.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-ztt-sfbf
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-vs-1z4f
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:117992
Provenance
Creator Bergman, W.A.; Boer, E.A.M. de
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor BAAC bv; dhr. De Jong
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.942W, 51.658S, 4.942E, 51.658N); Plangebied Emmalaan 6; 's Gravenmoer; Dongen; Noord-Brabant