Gemeente Nijmegen, Plangebied Betuws Bedrijvenpark, Ontsluitingsweg A15, Knooppunt 38 te Oosterhout (Gld.). Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase)

In opdracht van Betuws Bedrijvenpark heeft het onderzoeks- en adviesbureau BAAC bv een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek met behulp van boringen (karterende fase) uitgevoerd in het plangebied waar de aanpassing zal plaatsvinden van de afslag 38 van de A15 te Oosterhout ten behoeve van onder andere het Betuws Bedrijvenpark. Aanleiding voor het onderzoek is de geplande aanleg van een ontsluitingsweg van de A15 op het Betuws Bedrijvenpark te Oosterhout (zie bijlage 1b). De minimale bodemverstoring bij de realisatie van de weg is te verwachten tot in de C-horizont van de oeverwalafzettingen, waarbij dus een gerede kans bestaat dat eventueel aanwezige archeologische waarden verstoord of vernietigd worden.

Geadviseerd wordt om graafwerkzaamheden te vermijden in de gebieden met een middelhoge en hoge archeologische verwachting. Indien dit niet mogelijk is, en de bevoegde overheid op een verantwoorde wijze met archeologische resten wil omgaan, dan is een waarderend proefsleuven onderzoek ter plaatste van het toekomstige wegcunet noodzakelijk (zie advieskaart bijlage 8).

  • Een archeologisch vervolgonderzoek in de vorm van proefsleufonderzoek wordt geadviseerd ter plaatse van het wegcunet in de intacte zone met een hoge archeologische verwachting. Dit gebied staat afgebeeld op de advieskaart (bijlage 8) en heeft een totale oppervlakte van 5,96 ha. Het toekomstige wegcunet zal echter kleiner zijn, zodat voor het sleuvenonderzoek de as van het nieuwe wegcunet gevolgd zou kunnen worden ('werk met werk maken'). Het doel van dit proefsleuvenonderzoek is het vaststellen van de aard, omvang en conserveringsgraad van de eventuele vindplaatsen en op basis daarvan de behoudenswaardigheid van de vindplaats te beoordelen.
  • Indien tijdens het proefsleuvenonderzoek een vindplaats (nederzetting, grafveld of Romeinse weg) wordt aangetroffen ter plaatste van het wegcunet of elders in de zone met hoge verwachting, dan wordt ? alleen indien ook daar gegraven zal gaan worden ? een uitbreiding geadviseerd naar de zone met de verlande geul met de middelhoge verwachting (maximaal 2,78 ha).

Voor de zone met een verstoord bodemprofiel (oppervlakte van 2,24 ha) rond de retentievijver en langs de Griftdijk wordt ondanks de hoge verwachting in het bureauonderzoek geen vervolgonderzoek aanbevolen. Het archeologisch relevante niveau is hier niet meer aanwezig. Het noordelijke deelgebied in de bocht van de oprit van de A15 heeft ook een verstoord bodemprofiel en er zijn geen vondsten aangetroffen. Bij het aanleggen van de oprit van de A15 is de archeologisch relevante laag al afgegraven en verstoord. Hier wordt geen verder vervolgonderzoek aanbevolen (0,25 ha).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zs7-bscj
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-tmn-qad
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:39642
Provenance
Creator Miedema, F.R.P.M.; Tebbens, L.A.
Publisher BAAC bv te Deventer
Contributor BAAC bv; Betuws Bedrijvenpark bv te Arnhem; BAAC bv te Deventer
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.834 LON, 51.892 LAT); 40C; Ontsluitingsweg A15, knooppunt 38; Oosterhout; Nijmegen; Gelderland