Plangebieden MFC 3B4 en 3B4 Noord en Oost, gemeente Renkum

In opdracht van de gemeente Renkum heeft RAAP een inventariserend veldonderzoek in de vorm van proefsleuven uitgevoerd in verband met ontwikkelingsplannen voor drie plangebieden MFC 3B4 en 3B4 Noord en Oost aan de Hogenkampseweg en de Bram Streeflandweg te Renkum in de gelijknamige gemeente. De onderzoeken in plangebieden MFC 3B4 en 3B4 Noord zijn in september 2016 uitgevoerd. Het onderzoek in plangebied 3B4 Oost is in december 2017 uitgevoerd vanwege het ontbreken van betredingstoestemming.

In plangebied MFC 3B4 is sprake van een ijle spoorverspreiding (kuilen en paalkuilen). Spoorconcentraties en aanwijzingen voor structuren ontbreken. Op basis van kleur en diffuse begrenzingen ogen de sporen prehistorisch. Dit kan echter niet bevestigd worden aan de hand van vondstmateriaal. Op basis van de lage spoordichtheid en het ontbreken van vondstmateriaal kan verondersteld worden dat er in het plangebied sprake van een perifere zone van een nederzetting. Ondanks een redelijk tot goede fysieke kwaliteit van de sporen binnen het zuidwestelijke deel van plangebied MFC 3B4 wordt aan de inhoudelijke kwaliteit een lage score toegekend. De lage score is te wijten aan een lage spoordichtheid zonder duidelijke clusters en het ontbreken van vondsten. De vindplaats wordt derhalve als niet behoudenswaardig gewaardeerd.

Ook in plangebied 3B4 Oost is sprake van een ijle spoorverspreiding (paalkuilen en een greppel). Er zijn geen aanwijzingen voor spoorconcentraties of de aanwezigheid van structuren. Op basis van hun kleur en diffuse begrenzingen ogen de sporen prehistorisch. Twee scherven met een mogelijke datering in de late bronstijd of vroege ijzertijd uit de menglaag boven de Chorizont kunnen een bevestiging zijn voor de vermoede datering van de sporen. Op basis van de lage spoordichtheid en het kleine aantal vondsten kan verondersteld worden dat er ook in dit plangebied sprake is van een perifere zone rond een nederzetting. Ondanks een redelijk tot goede fysieke kwaliteit van de sporen binnen het plangebied 3B4 Oost wordt aan de inhoudelijke kwaliteit een lage score toegekend, vanwege een lage spoordichtheid zonder duidelijke clusters en het geringe aantal vondsten. De vindplaats is derhalve als niet behoudenswaardig gewaardeerd. In plangebied 3B4 Noord zijn geen archeologische resten aangetroffen en is derhalve geen sprake van een behoudenswaardige vindplaats. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor waardevolle archeologische resten. Derhalve wordt voor alle drie plangebieden geen vervolgonderzoek aanbevolen.

Op instigatie van het bevoegd gezag is naar aanleiding van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek een opgraving uitgevoerd binnen het plangebied 3B4 Oost. De resultaten komen overeen met die van het proefsleuvenonderzoek. Er is sprake van een lage spoordichtheid en vondstmateriaal ontbreekt, hetgeen duidt op een perifere zone van een nederzetting.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2a5-5sgj
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-jz-601u
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:116218
Provenance
Creator Pronk, E.C.; Hendriksen, M.T.C.
Publisher RAAP
Contributor RAAP
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; application/msword; image/jpeg; .rtf; .pdf; .docx; .jpg; .mdb; .shp; .dbf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities