Tilburg Piushaven Noord-Oosthoek Opgraving

In opdracht van Triborgh Bouwontwikkeling v.o.f. en onder directievoering van The Missing Link heeft ADC ArcheoProjecten een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van proefsleuven en een Archeologische Opgraving uitgevoerd voor het plangebied Tilburg Piushaven. Het plangebied zal worden herontwikkeld. Er worden ééngezinswoningen en appartementen gerealiseerd. Tijdens het vooronderzoek zijn in de noordoosthoek van het plangebied archeologische indicatoren aangetroffen uit de periode IJzertijd en de Middeleeuwen. De voorgenomen bouwplannen zullen de archeologische waarden vernietigen. Tijdens het proefsleuvenonderzoek is één paalkuil met aardewerk uit de Romeinse tijd aangetroffen. Ook werd tijdens de aanleg van het vlak relatief veel aardewerk verzameld. In de evaluatiefase van het veldwerk heeft het bevoegd gezag daarom besloten dat de zone rondom het grondspoor in aanmerking komt voor een archeologische opgraving.

De archeologische opgraving heeft sporen en structuren uit de Romeinse tijd en Late Middeleeuwen opgeleverd. De sporen bevinden zich een dekzandrug. In het dekzand is oorspronkelijk een (podzol)bodem ontwikkeld. Hierop is een plaggendek opgebracht, dat is verstoord door recente bodemactiviteiten. De sporen uit de Romeinse tijd betreffen een waterput, een kuil en een grote hoeveelheid paalkuilen, waaruit twee spiekers konden worden herleid. Vermoedelijk bevindt het onderzoeksgebied zich in de randzone van een Romeinse nederzetting.

Er is ook een laatmiddeleeuwse stakenrij aangetroffen. Een meer nauwkeurige datering is niet te geven.

Op basis van het aardewerk is duidelijk, dat er in deze periode, van de 10e tot en met de 15e eeuw, agrarische activiteiten in het onderzoeksgebied hebben plaatsgevonden. Mogelijk staat dit akkercomplex in verband met intensieve bewoning aan de Oude Goirleseweg en rondom de Heikese kerk in de Late Middeleeuwen. Vermoedelijk is de dekzandrug een van de weinige landschappelijke passages in Midden-Brabant geweest, waarlangs van zuid naar noord kon worden gereisd. Het is dus mogelijk dat de dekzandrug in de Romeinse tijd grootschalig bewoond is geweest, gezien de aanwezigheid van diverse vindplaatsen in de directe omgeving. Toekomstig onderzoek op en rond de dekzandrug dient zich daarom mede te richten op de vraag hoe en in welke omvang de bewoning in de Romeinse tijd zich ontwikkelde op de dekzandrug. Op de Archeologische Waarschuwingskaart Tilburg (ArWaTi) kan de kwalificatie ‘hoge archeologische waarde’ voor de omgeving van plangebied gehandhaafd blijven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zjx-wt34
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-z3u-suw
Related Identifier https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-te3-s9r
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:35507
Provenance
Creator ADC ArcheoProjecten; Hazen, P.L.M.
Publisher ADC ArcheoProjecten
Contributor Brijker, J.M.; Geerts, R.C.A.; Verbruggen, F.; Torremans, R.; Veer, R.H. van 't; ADC ArcheoProjecten
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/msword; image/jpeg; mapinfo / mif en mid; access / mdb
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.110 LON, 51.557 LAT); Noord-Brabant; Tilburg; Piushaven; 50W