Inventariserend veldonderzoek d.m.v. proefsleuven, uitbreiding Aletta Jacobshal, Zernike, Groningen

Antea Projectnummer 431775

Antea Group heeft op 20 maart 2018 een archeologisch proefsleuvenonderzoek (karterende fase) uitgevoerd op het Zerniketerrein in Groningen. De directe aanleiding tot het onderzoek is het voornemen tot uitbreiding van de Aletta Jacobshal (adres: Blauwborgje 4).

Voorafgaand aan het onderzoek heeft een inventariserend booronderzoek plaatsgevonden waaruit bleek dat verschillende delen van het plangebied al konden worden vrijgegeven omdat daar geen relevante archeologische lagen aanwezig waren of omdat mogelijke relevante archeologische niveaus door het graven van een vijver al verstoord waren geraakt.

Ter plaatse van twee boringen vertoonde de bodemopbouw kenmerken die konden wijzen op de aanwezigheid van een archeologische vindplaats. In deze boringen zijn indicaties aangetroffen voor de aanwezigheid van een oeverwal van de oude loop van de Drentse Aa. In de klei bovenop de oeverwal waren twee niveaus met een vegetatiehorizont zichtbaar. Daarboven werd een humeuze laag met baksteenspikkels aangeboord, die mogelijk zou kunnen duiden op historische bewoning.

De proefsleuf is aangelegd op de in het PvE geadviseerde locatie waar de oeverwal vermoed werd en had conform het PvE een lengte van 25 m en een breedte van 3 m. Er is ter controle een tussenvlak aangelegd om eventuele sporen boven het niveau van de oeverwal (zoals een mogelijk aanwezig greppelsysteem) te kunnen aantreffen.

In het proefsleuvenonderzoek werd de oeverwal inderdaad aangesneden. Er zijn echter geen indicatoren aangetroffen voor de aanwezigheid van een vindplaats. Wel zijn in de klei boven de oeverwal de twee vermoede vegetatiehorizonten aangetroffen. Er bleek geen greppelsysteem aanwezig. De humeuze laag met baksteenspikkels die in het booronderzoek werd aangetroffen bleek geen restant van een huisplaats of tuin uit de late middeleeuwen.

Op basis van historisch kaartmateriaal is gebleken dat er op ca. 200 tot 250 m van het plangebied wel een historische boerderijplaats aanwezig was. Het is mogelijk dat de baksteenresten die in het booronderzoek zijn aangetroffen daarmee verband houden. De enige twee vondsten dateren echter uit de nieuwe tijd. Op basis van het karterend onderzoek is gebleken dat er geen archeologische vindplaats aanwezig is in het plangebied. Er is daarom in overleg met het bevoegd gezag besloten niet over te gaan op een waarderend onderzoek.

Na afloop van het onderzoek is op 23 maart 2018 per e-mail aan het bevoegd gezag geadviseerd om het plangebied vrij te geven voor de uitbreiding van de Aletta Jacobshal. Het bevoegd gezag heeft op diezelfde dag per e-mail een akkoord gegeven voor de vrijgave.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-23w-2v4e
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-2f-kh46
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160003
Provenance
Creator Fens, R.L.; Sibma, T.
Publisher Antea Group
Contributor Antea Group Heerenveen
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.537 LON, 53.237 LAT); Provincie Groningen; Gemeente Groningen; Groningen; Aletta Jacobshal, Zernike