Archeologisch booronderzoek in Kelmond-Beekerveld (gemeente Beek)

In juli 2013 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Amersfoort) een archeologisch booronderzoek uitgevoerd ter plaatse van een nederzetting van de Lineaire Bandkeramiek (LBK) in het Beekerveld bij Kelmond (gemeente Beek, Limburg). Het onderzoek was een vervolg op een waarderend proefsleuvenonderzoek van de Rijksdienst in 2005 op hetzelfde perceel. Tijdens dit onderzoek kwamen niet alleen grondsporen behorende tot huisplattegronden, maar ook (in het noordoostelijke uiteinde van put 3) een dubbele gracht uit de periode van de LBK aan het licht. Het booronderzoek had tot doel om de voortzetting (lengte, oriëntatie) van de dubbele gracht buiten het opgegraven deel in put 3 vast te stellen.

De conclusie van het booronderzoek is dat de voortzetting van de dubbele gracht ten noorden en ten zuiden van put 3 niet eenduidig is vastgesteld. De resultaten van het booronderzoek, in combinatie met de resultaten van een geofysisch onderzoek in 2012, geven hierover geen definitief uitsluitsel. Wel zijn er (indirecte) aanwijzingen dat in boringen binnen boorraaien B, C en D in de locatie van de dubbele gracht is geboord. Deze aanwijzingen bestaan uit een dikker pakket colluvium, de aanwezigheid van een A- en of E-horizont én een onderliggende (donker)grijze horizont of laag. Het aantreffen van colluvium en een A- en of E-horizont op enige diepte onder de bouwvoor wijst op de aanwezigheid van een (voormalige) natuurlijke laagte. Deze laagte was in de periode van de LBK reeds aanwezig. De mogelijkheid bestaat dat de bewoners van de LBK-nederzetting deze natuurlijke laagte hebben gebruikt voor het uitgraven van de dubbele gracht.

In verscheidene boringen is onder het pakket colluvium en de A- en of E-horizont een (donker)grijze horizont of laag aangetroffen. In boring 22, op korte afstand van het profiel van de dubbele gracht in put 3, en in boringen 44 en 50 heeft deze laag of horizont een aanzienlijke dikte. Het is niet onwaarschijnlijk dat hier in de vulling van de dubbele gracht is geboord. Ook het voorkomen van aardewerk en vuurstenen artefacten uit de periode van de LBK in hoofdzakelijk de top van deze laag of horizont vormt hiervoor indirect een aanwijzing.

Op basis van de bevindingen van het booronderzoek wordt aanbevolen om gravend onderzoek (in de vorm van enkele profielsleuven) uit te voeren om definitief uitsluitsel te krijgen over de voortzetting, lengte en oriëntatie van de dubbele gracht. Als vertrekpunt van dit onderzoek kan worden uitgegaan van het noordoostelijke uiteinde van put 3. Alleen op deze plaats is de dubbele gracht behorende tot de LBK-nederzetting vooralsnog met zekerheid vastgesteld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z95-vjpa
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-yf-nxb4
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:78106
Provenance
Creator Kort, J.W. de
Publisher RCE
Contributor RCE
Publication Year 2018
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; image/jpeg; image/tiff
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.801 LON, 50.927 LAT); Beekerveld / Keutelbeek; Kelmond; Gemeente Beek; Limburg