Eindrapportage archeologisch vooronderzoek (14439.001) Breedestraat 111 te Doesburg

Gespecificeerde archeologische verwachting Op basis van het bureauonderzoek heeft het plangebied een hoge verwachting op het voorkomen van archeologische resten uit de perioden (Laat-)Paleolithicum t/m Middeleeuwen. Deze verwachting is vooral gebaseerd op de veronderstelde ligging van het plangebied op een naar het noordwesten toe aflopende flank van een rivierduin en na het ontstaan van de Gelderse IJssel (tijdens de Merovingische periode) op een oeverwal. Zowel voor Jagers-Verzamelaars als voor Landbouwers vormde het rivierduin een geschikte (tijdelijke) bewoningslocatie. Na het ontstaan van de Gelderse IJssel vormde de oeverwalgronden eveneens geschikte locatie voor bewoning als voor agrarische activiteiten (geschikte akker-/bouwlandgronden). Reeds uitgevoerd archeologisch onderzoek in de omgeving van het plangebied laat ook zien dat er menselijke activiteiten hebben plaatsgevonden vanaf de Prehistorie. Voor de periode Nieuwe tijd geldt een lage archeologische verwachting, op basis van geraadpleegd historisch kaartmateriaal en het feit dat de bestaande woning/woonboerderij, daterend uit 1863, géén monumentale status heeft.

Resultaten inventariserend veldonderzoek De resultaten van het inventariserend veldonderzoek (IVO, verkennende fase direct gecombineerd met de karterende fase) laten over het algemeen een bodemopbouw zien waarbij moderne bodemverstorende ingrepen zich beperkt hebben tot de oorspronkelijke bouwvoor, welke aanwezig is onder de aangebrachte laag cunet-/stabilisatiezand dan wel de halfverhardingslaag (merendeels verharde terreindelen rondom de bestaande woning/woonboerderij). Deze bouwvoor bevindt zich tussen gemiddeld 40 en 70 cm -mv. Hieronder komt een pakket matig zandige klei en vervolgens matig tot sterk siltige klei voor. Dit betreffen oever- op komafzettingen, welke gesedimenteerd zijn tijdens de actieve fase van de Gelderse IJssel. Onder de komafzettingen, tussen gemiddeld 260 en 275 cm -mv, is sprake van een laag sterk kleiig zand. Dit betreft een laag klei met hierin geërodeerd/verspoeld rivierduinzand. Vanaf gemiddeld 275 cm -mv komen rivierduinafzettingen voor, bestaande uit matig siltig, zeer fijn zand. Ook een begraven bodemprofiel is in de top van de rivierduinafzettingen niet aangetroffen. De oorspronkelijke top van het rivierduin is ter plaatse als waarschijnlijk in de directe omgeving van het plangebied, geërodeerd ten gevolge van de IJsselavulsie/het ontstaan van Gelderse IJssel. Dit betekend dat ter plaatse van het plangebied het archeologisch potentiele niveau in de oorspronkelijke top van het rivierduin (waarin nog archeologische resten/sporen konden worden verwacht ouder dan de Merovingische periode) niet meer aanwezig is. Diepgaande moderne bodemverstoringen zijn verder alleen aangetroffen ter plaatse van boring 3.

In het opgeboorde materiaal is alleen in de voormalige bouwvoor als de geroerde delen van de bodemopbouw (boringen 3 en 4) antropogeen materiaal aangetroffen. Het betreffen resten van (sub)recente ouderdom (19e/20e eeuw, NTC) en daarmee zeer waarschijnlijk weggegooide afvalresten ten tijde van het gebruik van het terrein als woonerf vanaf begin 19e eeuw. Deze worden vanuit archeologisch oogpunt als niet relevant beschouwd (gezien het feit dat de bestaande woning/woonboerderij géén monumentale status heeft en daarmee niet van archeologische waarde). Er zijn verder geen indicatoren van enige ouderdom aangetroffen. Daarnaast zijn er geen lagen aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van een oude antropogene bodemhorizonten (oude akkerlagen/cultuurlagen) met een datering die dan mogelijk ouder zou kunnen zijn dan begin 19e eeuw. Op basis van deze resultaten is er geen aanleiding om de aanwezigheid van een archeologische vindplaats in het plangebied te vermoeden.

Conclusie Geconcludeerd wordt dat er op basis van de resultaten van het booronderzoek er geen aanwijzing zijn om nog restanten van een archeologische vindplaats binnen het plangebied te verwachten. Er zijn dus geen gevolgen voor de voorgenomen bodemingrepen. De gespecificeerde archeologische verwachting op basis van het bureauonderzoek, waarbij een hoge verwachting gold op het aantreffen van archeologische indicatoren uit de perioden Laat-Paleolithicum t/m Middeleeuwen, kan dan ook worden bijgesteld naar een lage verwachting. Voor de perioden Nieuwe tijd was de verwachting al laag.

Advies Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden, adviseert Econsultancy om binnen onderhavig plangebied (het geplande met klinkers verharde werkterrein), in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden. In géén van de boringen zijn in het pakket oever- op komafzettingen van de Gelderse IJssel archeologisch relevante indicatoren aangetroffen. De oorspronkelijke top van het rivierduin is tevens ter plaatse van het plangebied geërodeerd (en daarmee het archeologisch potentiële sporen-/vondstniveau van vóór de Merovingische periode).

Er is geprobeerd een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onderzoeksmethode. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit volledig worden uitgesloten. Econsultancy wil de opdrachtgever er daarom ook op wijzen dat, mochten tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen, er conform artikel 5.10 van de Erfgoedwet uit juli 2016 een meldingsplicht geldt bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en de gemeente Doesburg.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2ag-qzh2
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ij-onv3
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:197684
Provenance
Creator Broeke, E.M. ten
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Broeke, E.M. ten; ir. E.M. ten Broeke (Econsultancy)
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.127 LON, 52.000 LAT); Netherlands; Doesburg; Gelderland