Wijchen. Hoefsestraat 16 (fase 1 en 2). Plangebied Tuin van Woezik

Het archeologisch onderzoek aan de Hoefsestraat te Wijchen heeft diverse gegevens opgeleverd die zowel in tijd, ruimte en aard ervan sterk uiteenlopen. De opgraving en uitwerking van het onderzoek is voornamelijk toegespitst geweest op het grafveld uit de midden-ijzertijd.

Vóór die tijd blijkt de locatie reeds als nederzettingsterrein in gebruik geweest te zijn. De oudste sporen betreft een aantal kuilen uit het neolithicum. Op basis van dunwandige scherven met een fijne kwartsmagering en gegladde binnenen buitenzijde zijn enkele kuilen in de periode vroeg-neolithicum B – laatneolithicum A gedateerd en is een kuil waarin een scherf bekeraardewerk met zigzagmotief is aangetroffen, in het laat-neolithicum A gedateerd.

Uit de midden-bronstijd zijn kuilen aangetroffen en paalsporen die wijzen op een nederzetting met permanente bewoning en economische activiteiten. Deze nederzetting was in ieder geval in het noorden begrensd door middel van een greppel waarbij via een onderbreking in het greppelsysteem het nederzettingsterrein betreden kon worden. In het oosten en westen is dit systeem niet waargenomen door de omvang van het onderzoek. In het zuiden is ook een vage greppel uit de midden-bronstijd aanwezig maar het verloop ervan is slechts gedeeltelijk bekend. In ieder geval lijkt het greppelsysteem rond een hoger gelegen rivierduin te liggen.

Hoofdgebouwen werden niet aangetroffen en de twee bijgebouwen, namelijk een vierpalige en een zespalige spieker, konden niet nader gedateerd worden. In een paalspoor dat tot vijf paalsporen met een lineair verband behoorde is een scherf uit de vroege ijzertijd aangetroffen.

Hoewel de gegevens slechts fragmentarisch zijn lijkt het terrein tijdens de midden-ijzertijd niet meer bewoond te zijn maar enkel gebruikt te zijn als grafveld. Op dit kleine grafveld werden zes crematiegraven aangetroffen. Randstructuren rond deze graven waren afwezig. Wel werden enkele vage sporen gevonden die randstructuren of grafmonumenten suggereren van graven waarvan in ieder geval geen resten meer zijn aangetroffen.

Enkel crematieresten van 15 tot 25 jarigen werden in een urn gedeponeerd. Crematieresten van volwassenen werden in een doek/zak verzameld en in een kuiltje begraven. Resten van zuigelingen of jonge kinderen lijken met minder zorg van de brandstapel uitgezocht of begraven te zijn.

Het grafveld bevestigt het algemene beeld van de grafvelden uit de middenijzertijd, dat deze klein zijn en de graven geen randstructuren hebben.

Na de midden-ijzertijd komen wel enkele kuilen op het onderzoeksterrein voor die in de periode late ijzertijd tot vroeg-Romeinse tijd gedateerd kunnen worden, maar hun aantal is te beperkt om te kunnen stellen dat vanaf de late ijzertijd het terrein als nederzettingsterrein in gebruik werd genomen. Duidelijke bewoningssporen ontbreken dan ook in het onderzoeksgebied vanaf de late ijzertijd.

Pas vanaf de late middeleeuwen komen sporen van landinrichting en landgebruik voor zoals greppels, een weg en grondverbeteringskuilen. In de nieuwe tijd werd langs de Hoefsestraat een boerderij gebouwd die recent werd gesloopt. Deze sloop ging gepaard met heel wat verstoringen in fase 1.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xhx-44nz
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-xnbq-9i
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:66029
Provenance
Creator Verbeek, C.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Houchin, R.; Lemmers, S.A.M.; Scheele, E.E.; BAAC bv; Gemeente Wijchen
Publication Year 2016
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; Microsoft Excel
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.736 LON, 51.814 LAT); Gelderland; Wijchen; Hoefsestraat 16