Goes Nansenbaan-Agrisneltank Goes Nansenbaan - Agrisneltank, Hudsonweg 21, Gemeente Goes. Een Archeologische Begeleiding protocol Opgraven

Men had het voornemen om aan de Hudsonweg 21 te Goes een nieuw tankstation te realiseren. Voor de bouw van het tankstation zijn graafwerkzaamheden uitgevoerd voor de aanleg van fundaties en ondergrondse tanks. De fundaties bestaan uit poeren waarop een betonplaat werd geplaatst. Deze poeren werden aangelegd op een diepte van 0,70 meter beneden maaiveld (0,73 meter –NAP). Direct ten oosten hiervan werden drie ondergrondse tanks aangelegd. Hiervoor werd een put van circa 16 x 19 meter uitgegraven met schuin talud, waarvan het diepste punt circa 3,85 meter beneden maaiveld (4,20 meter –NAP) bedroeg.

Omdat bij de bouw van het tankstation de vrijstellingsgrenzen werden overschreden diende in het kader van de benodigde omgevingsvergunning archeologisch onderzoek plaats te vinden. De bevoegde overheid heeft, op basis van de bekende gegevens, besloten dat het uitvoeren van een vooronderzoek niet noodzakelijk was. Aan de hand van de resultaten van eerder uitgevoerd onderzoek gold voor het plangebied een middelhoge verwachting voor het Neolithicum en de Vroege Middeleeuwen, een hoge verwachting voor de IJzertijd, Romeinse Tijd en Late Middeleeuwen. Op basis van dit verwachtingsmodel heeft de gemeente Goes bepaald dat de civiele graafwerkzaamheden dieper dan 0,40 meter beneden maaiveld binnen het plangebied onder Archeologische Begeleiding dienen plaats te vinden. Bij de in het kader van de bouwplannen uit te voeren ontgravingen die minder diep reikten, was geen archeologische begeleiding noodzakelijk.

De verwachtingen voor het Neolithicum tot en met de Nieuwe Tijd kon niet voor alle perioden worden bevestigd. In werkput 1 werd de bodem tot 0,50 meter beneden maaiveld ontgraven. Tot deze diepte is enkel de recente ophooglaag vastgesteld. In werkput 2 werd de bodem wel dieper ontgraven. In deze werkput is enkel een greppel vastgesteld, die dateert tussen de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. De greppel is gegraven tot aan de onderzijde van het veen, soms tot in de top van het Laagpakket van Wormer. Het bosveen is volledig verwijderd. Hierdoor kan deze greppel in verband worden gebracht met moernering. Het veen is buiten de grenzen van de greppel niet verder gemoerneerd. Op basis van het profiel kon tevens worden vastgesteld dat de top van het veen geërodeerd is. Van de oorspronkelijke intacte en veraarde top is slechts 5 cm bewaard.

Binnen de grenzen van het plangebied kan de middelhoge verwachting voor het Neolithicum en de Vroege Middeleeuwen worden bijgesteld naar laag. Er zijn binnen het plangebied geen aanwijzingen aangetroffen voor vindplaatsen uit deze perioden. Daarnaast kan de hoge verwachting voor de IJzertijd en Romeinse Tijd worden bijgesteld naar laag. De top van het veen is vrijwel volledig geërodeerd. De hoge verwachting voor de Late Middeleeuwen kan behouden blijven. Binnen het plangebied worden voornamelijk sporen verwacht die in verband kunnen worden gebracht met moernering. Voor de Nieuwe Tijd kan de lage verwachting behouden blijven. Echter de verwachting op moerneringssporen geldt ook voor de Nieuwe Tijd. De kans op het aantreffen van bewoningssporen wordt laag geacht voor deze periode.

Voor de omgeving van het plangebied dient de verwachting voor vindplaatsen vanaf het Neolithicum tot en met de Nieuwe Tijd behouden te blijven. In de omgeving van het plangebied zijn al vindplaatsen vastgesteld uit de Romeinse Tijd in de top van het Hollandveen Laagpakket. Daarnaast zijn in de top van het Laagpakket van Walcheren vindplaatsen aangetroffen uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Hierdoor kunnen in de omgeving van het plangebied nog meer vindplaatsen worden aangetroffen uit deze perioden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zyz-xh3h
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-2p-fres
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:178604
Provenance
Creator Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Publisher Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Contributor Zeeland; Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format shp; jpg; shx; dbf; prj; cpg; sbx; sbn; pdf; mxd
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (3.895 LON, 51.483 LAT); Zeeland; Goes; Goes; Nansenbaan; 65H (kaartblad)