Depotlocatie Maaspark te Well, gemeente Bergen; archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (karteringplus)

In opdracht van de provincie Limburg, Afdeling Landelijk gebied, heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in februari en maart 2012 een inventariserend veldonderzoek karteringplus uitgevoerd op de depotlocatie van het Maaspark te Well in de gemeente Bergen.

In en rond de depotlocatie zijn vindplaatsen uit vrijwel alle archeologische perioden aangetroffen. Het historisch landgebruik werd sterk bepaald door de (natuurlijke) waterhuishouding met weilanden in de natte geulen en akkerbouw op de hogere en beter ontwaterde terrasruggen. Om meer inzicht te krijgen in het landschap (genese, processen, gaafheid) en de aanwezigheid van eventuele vindplaatsen om daarmee de archeologische potentie beter in kaart te brengen, is op de depotlocatie een karteringplus uitgevoerd. Dat wil zeggen dat het karterend booronderzoek is aangevuld met proefputten en (waar nog niet eerder gedaan) een oppervlaktekartering.

Het veldonderzoek heeft 166 afzonderlijke vondsten opgeleverd. Het merendeel bestaat uit fragmenten handgevormd aardewerk, maar ook verbrande leem, ruwwandig gedraaid aardewerk, ijzerslakken en vuurstenen afslagen zijn veelvuldig aangetroffen. Het materiaal dateert uit vrijwel alle archeologische hoofdperioden, behalve uit het Paleolithicum en de Bronstijd. Het zwaarte punt in de datering van het vondstmateriaal ligt in de periode Late Prehistorie t/m Romeinse tijd. De vondsten zijn voornamelijk aangetroffen in de delen van het plangebied waar sprake is van opduikingen van afzettingen van de vlechtende rivier en/of rivierduinzand en waar de bodem verbruind is. Het materiaal is vooral aangetroffen in de B-horizont in de oeverafzettingen en aan het maaiveld (veelal in het egalisatiedek). Het proefputtenonderzoek en de explosievenbegeleiding hebben in totaal vijf grondsporen opgeleverd. Het betreft paalkuilen, een greppel en de bodem van een ijzeroven. Op basis van alle onderzoeksgegevens is het mogelijk voor het gebied een archeologische verwachting te geven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zap-4q7m
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-fftt-wq
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:54899
Provenance
Creator Ellenkamp, G.R.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau
Contributor Ruijters, M.; RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2013
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; image/jpeg; Excel xls, Mapinfo tab, Accesdatabase mdb
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.048 LON, 51.570 LAT)