Bureauonderzoek Tatasteelterrein IJmuiden, gemeente Velsen

In december 2019 heeft Antea Group een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor een terrein gelegen aan de Hecketweg op het industrieterrein van Tatasteel te Velsen-Noord in de gemeente Velsen. De aanleiding van het onderzoek is de nieuwbouw van een bedrijfshal.

Uit het bureauonderzoek blijkt dat de bodemopbouw bestaat uit het strandafzettingen en oude duinen die zijn gevormd tussen het begin van de jaartelling en 800 na Chr. De oude duinen bereiken een hoogte van maximaal 6 m +NAP. Na 800 na Chr. zijn deze oude duinen bedekt door een laag duinzand, die tot wel 20 m +NAP reikte. Deze duinen, de huidige kustduinen, worden de ‘jonge duinen’ genoemd. De jonge duinen zijn na 1960 ter plaatse afgegraven tot circa 7,7 m +NAP. De top van de oude duinen is in dit gebied het archeologisch niveau en kan vindplaatsen herbergen uit de periode Romeinse tijd t/m vroege middeleeuwen. Dit niveau kan intact in de bodem aanwezig zijn. De top van de jonge duinen is in het plangebied volledig afgegraven en de archeologische verwachting hiervoor is zeer laag.

De voorziene werkzaamheden bij de bouw van de bedrijfshal reiken tot maximaal 1,5 m -mv onder het huidige maaiveld, dat ligt op 8,3 m +NAP, dus tot 6,8 m +NAP. Hiermee wordt het archeologisch niveau dat zich bevindt op 6,0 m +NAP of dieper niet verstoord.

Indien de voorziene bodemverstoring bij de nieuwbouw beperkt blijft tot 6,8 m +NAP, dan is er geen aanleiding voor het uitvoeren van een archeologisch vervolgonderzoek. Mochten in de toekomst wel werkzaamheden voorzien zijn tot het niveau van 6,0 m +NAP of dieper (dus 2,3 m -mv) dan wordt aangeraden om een archeologisch verkennend onderzoek uit te voeren met als doel om de huidige verstoringskaart beter te onderbouwen en na te gaan of er wel of niet een archeologisch niveau aanwezig is.

Bovenstaand advies is voorgelegd aan de gemeente Velsen en goedgekeurd door diens archeologisch adviseur (d.d. 30 augustus 2019).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z4c-kd33
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-p8-lct5
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:156027
Provenance
Creator Nijdam, L.C.
Publisher Antea Group, Heerenveen
Contributor Teekens, P.C.; Antea Group
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; PDF
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.588 LON, 52.483 LAT); Provincie: Noord-Holland; Gemeente: Velsen; Plaats: Wijk aan Zee