Plangebied Rijnkade te Arnhem, gemeente Arnhem

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel heeft RAAP in maart 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Rijnkade te Arnhem in de gemeente Arnhem.

De doelstelling van dit onderzoek is het vaststellen van de archeologische waarde van het terrein. Daartoe is informatie verzameld over bekende en verwachte archeologische resten en is een gespecificeerde archeologische verwachting opgesteld. Daartoe is gebruik gemaakt van het in 2015 uitgevoerde archeologische bureauonderzoek “van oever tot stad” aangevuld met nieuwe gegevens.

Omdat het plangebied een lengte heeft van circa 1400 meter is ervoor gekozen het plangebied op te delen in 4 deelgebieden op basis van ligging en te verwachten archeologische fenomenen.

De oever- en beddingafzettingen in het plangebied zijn volgens de huidige inzichten pas in de middeleeuwen gevormd, toen de loop van de Rijn in korte tijd van de stad af naar het zuiden verschoof. Een deel van het plangebied (deelgebied 2) ligt in een zone die in het eerste kwart van de 17e eeuw onderdeel wordt van de vestingwerken van Arnhem (muurwerk, bebouwing, wallen en stadsgracht). Deelgebied 1 is het begin van de 17e eeuw deels bebouwd (‘de haven’, havengebouwen en stadstuinen) en wordt in de 18e tot 20e eeuw verder ontwikkeld. Deelgebied 3 bestaat in de 17e eeuw uit een haven, een havengebouw en de Rijnstroom. Deelgebied 4 en een groot deel van deelgebied 3 wordt pas rond de tweede helft van de 19e eeuw bebouwd. In deelgebied 4 wordt een afwateringskanaal uit het Arnhemse Broek verwacht. Binnen alle deelgebieden kunnen watergerelateerde sporen verwacht worden.

Ten aanzien van het plangebied is geconcludeerd dat er waarschijnlijk archeologische resten in het plangebied aanwezig zijn, die bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xjz-nym8
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-3m-bimw
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:201332
Provenance
Creator Tuinstra, J.W.D.
Publisher RAAP
Contributor Witmer, E.M.; Snippenburg, B.J.G. van; RAAP
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.906 LON, 51.978 LAT); Netherlands; Rijnkade; Arnhem