Getuigen Verhalen, Getuigen van Theresienstadt: Joden gedeporteerd vanuit Nederland 1943-1945, interview 08

DOI

In juli 1940 belandt de geïnterviewde (Wenen, 1923) als jonge Oostenrijkse vluchteling - samen met zijn oudere broer - in Westerbork (toen nog vluchtelingenkamp). Als 'alte Lagerinsassen' worden de twee broers op 4 september 1944 naar Theresienstadt gedeporteerd (transport XXIV/7). Daar worden ze een paar weken later (28 september 1944) op de trein naar Auschwitz-Birkenau gezet. Van daaruit komen beiden terecht in Meuselwitz, een subkamp van Buchenwald. Wanneer in april 1945 de Amerikanen oprukken en de kampen moeten worden geëvacueerd, beginnen de broers met een avontuurlijke tocht via Graslitz en Speyer en belanden zo weer in Nederland.

  • Het interview gaat vooral over de herinneringen van de geïnterviewde aan Theresienstadt, maar ook over zijn herinneringen aan Westerbork, de ontmoeting met zijn geliefde (zie interview 11), zijn tijd met haar in Westerbork en Theresienstadt en de terugkomst in Nederland alwaar hij haar (zijn huidige vrouw) weer terugziet. Ofschoon de geïnterviewde relatief kort (22 dagen) in Theresienstadt verbleef, is dit doorgangskamp hem altijd blijven intrigeren.
Identifier
DOI http://dx.doi.org/doi:10.17026/dans-28p-d3md
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41865
Provenance
Creator Radboud University Nijmegen, Faculty of Religious Studies
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Joost de Wert (camera);Guido Abuys (adviseur);Ria van den Brandt, RU (onderzoek, interview, leiding project);Jan Maas, student RU (transcriptie)
Publication Year 2012
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
Contact Joost de Wert (camera);Guido Abuys (adviseur);Ria van den Brandt, RU (onderzoek, interview, leiding project);Jan Maas, student RU (transcriptie)
Representation
Language Dutch
Resource Type Dataset
Coverage
Discipline History
Temporal Coverage {2010-07-05,2009-09-15,2012-07-01}