Bureauonderzoek fietspad Linderweg gemeente Hardenberg

In november 2015 heeft Antea Group een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van het aan te leggen fietspad langs de Linderweg/Zuidwolderstraat. Hiermee wordt een ontsluiting voor fietsverkeer gecreëerd tussen Zuidwolde (vanaf de Ommerstraat) en Dedemsvaart.

In de bermen van de rijweg Linderweg (in de gemeente Hardenberg overgaand in de Zuidwolderstraat) wordt een nieuw fietspad aangelegd over een lengte van circa 4410 m. Hiervan ligt ongeveer 3540 m in de gemeente De Wolden en 870 m in de gemeente Hardenberg. De werkzaamheden bestaan uit het plaatselijk verwijderen van oude delen van bestaande wegverhardingen (en wegfundering), het dempen van bestaande sloten, het graven van nieuwe bermgreppels en het aanleggen van een fietspad dat parallel aan één of beide zijden van de rijweg ligt. Hierbij vinden bodemingrepen plaats die eventueel in de bodem aanwezige archeologische resten verstoren.

De meeste ingrepen die voor de aanleg moeten plaatsvinden, bevinden zich op een diepte van 0,6 m –mv. De aangehouden maximale verstoringsdiepte is 0,75 m.

In het plangebied vormt het Reestdal een archeologische verwachtingszone. De archeologische verwachting is gebaseerd op de geomorfologie, het bodemtype, bekende archeologische gegevens uit de omgeving en historische gegevens. In het bestemmingsplan heeft deze zone een dubbelbestemming ‘waarde archeologie 5’. Dit is de laagste waardegradatie waarvoor een vergunningsplicht geldt. In de regels bij het bestemmingsplan is voor bodemingrepen een vrijstellingsnorm van 2500 m2ingesteld. De ingeschatte omvang van de onderhavige bodemingrepen valt net boven deze vrijstellingsnorm.

Een deel van het plangebied ligt in voormalig veengebied. Hierop is de archeologische verwachting laag en wordt vervolgonderzoek volgens de beleidskaart en het bestemmingsplan evenmin geëist. Het advies is om dit deel van het plangebied vrij te geven over een lengte van circa 700 m vanaf de N377.

Het noordelijk deel van het plangebied ligt in het Reestdal en op een smalle zandrug die langs dit dal loopt. In de natte context kunnen archeologische resten zeer goed bewaard zijn gebleven. Daartegenover staat dat eventueel aanwezige vindplaatsen een zeer geringe omvang kunnen hebben (puntlocaties) en dat ook de dichtheid van vindplaatsen zeer gering kan zijn. In het Reestdal kunnen vindplaatstypen uit verschillende archeologische perioden en archeologische contexttypen voorkomen en wordt archeologisch vervolgonderzoek geadviseerd. Extra aandacht verdient het om te onderzoeken of in de bodem aan de oevers van de Reest aanwijzingen zichtbaar zijn van een oude voorde of brug, die een voormalige verbinding kan zijn geweest tussen de boerderijplaatsen ‘Vogelzang’ en ‘Geezekamp’ (respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de Reest). Tevens bevindt zich zeer nabij het plangebied een archeologische waarneming van pottenbakkersactiviteiten uit de middeleeuwen (waarnemingsnummer 12945).

Vanwege de kleine omvang van de te verwachten resten wordt geadviseerd boringen (verkennende fase) te plaatsen in dit deel van het plangebied: vanaf de Reest 300 m naar het zuiden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xbd-5aqt
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ay-6ujs
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:132907
Provenance
Creator Fens, R.
Publisher Antea Group, Heerenveen
Contributor Tolsma, J.; Antea Group
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; PDF
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.450 LON, 52.615 LAT); Provincie: Overijssel; Gemeente: Hardenberg; Plaats: Demensvaart; Toponiem: Reestdal