Breda, Remise Princenhage

In opdracht van de ontwikkelingscombinatie NVB/Maas-Jacobs bv heeft BAAC bv een proefsleuvenonderzoek met doorstart naar een definitief onderzoek uitgevoerd in plangebied Remise Princenhage te Breda. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van nieuwbouw in het plangebied, waarbij een gerede kans bestaat dat archeologische waarden vernietigd zullen worden.

In grote delen van het onderzoeksgebied is de bodem verstoord. Tussen de verstoringen door zijn toch nog een aantal archeologische waarden aangetroffen. Tijdens het onderzoek zijn resten van een volmiddeleeuwse vindplaats gevonden en sporen van vermoedelijk landinrichting uit de nieuwe tijd. De middeleeuwse vindplaats bestaat uit een waterput en enkele paalkuilen daterend tussen 950 en 1250. Deze sporen dateren gelijk met de opgegraven sporen uit het onderzoek De Doelen, direct ten noorden van het onderzoeksgebied. De waterputten uit dit onderzoek en het onderzoek De Doelen liggen min of meer op een lijn met een onderlinge afstand van ongeveer 50 m. Tot ongeveer 600 m ten noordoosten van het onderzoeksgebied zijn sporen van erven uit de 11e en 12e eeuw gevonden. Het gaat om de onderzoeken aan de Postillonstraat en Op de Dreef. Helaas zijn op alle onderzoekslocaties alleen delen van erven onderzocht waardoor nergens een begrenzing van een erf(plaats) in ruimte of tijd aanwijsbaar is. Hierdoor is het niet mogelijk om de nederzettingssporen te vergelijken met andere nederzettingen uit de volle middeleeuwen volgens de huidige beschrijvingswijze van volmiddeleeuwse nederzettingen.

Hoewel van veel greppels de functie en ouderdom niet met zekerheid zijn vastgesteld lijken er verschillende groepen greppels aanwezig op het onderzoeksterrein. Een eerste hypothetische groep zijn mogelijke perceelsgreppels met een oriëntatie haaks op de weg die tot 1646 ten westen van het onderzoeksgebied lag. De tweede groep greppels komt overeen met de perceelsgrenzen op de kadasterkaart uit het begin van de 19e eeuw. De oriëntatie van deze greppels is min of meer oost – west en noord – zuid gericht,haaks op de Straatweg van Antwerpen naar Breda die in deze periode ten oosten van het plangebied ligt. De oude weg ten westen van het plangebied is verdwenen en alleen op enkele locaties rondom het plangebied is de oude route herkenbaar aan perceelsgrenzen op de kadasterkaart uit ongeveer 1830. De percelen waren in gebruik als bouwland. De jongste greppels dateren eind 19e of begin 20e eeuw en horen bij de perceelsgrens van de Remise die in deze periode gebouwd is op het terrein.

Direct na aanleg van de proefsleuven is een selectiebesluit genomen door de bevoegde overheid. Het terrein is niet behoudenswaardig door de hoge mate van verstoring van het bodemarchief. De sporen die tussen de verstoringen werden gevonden zijn tijdens het proefsleuvenonderzoek volledig onderzocht om zo voldoende informatie over de aanwezige vindplaats te verzamelen. Door het nemen van een selectiebesluit tijdens de veldwerkfase kon het terrein direct na afronding van het veldwerk archeologisch worden vrijgegeven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xh2-fdep
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-hd-4t63
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:126711
Provenance
Creator Buikema, T.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Boer, E.A.M. de; Huijbers, A.; Doeve, P.; BAAC; Ontwikkelingscombinatie NVB/Maas-Jacobs bv
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/msword; image/jpeg; excel / xlsx
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.741W, 51.572S, 4.742E, 51.574N); Mastbosstraat 12-14; Princenhage; Gemeente Breda; Noord-Brabant