Herinneringen aan Indië, interview met de heer Müller

DOI

Mijnheer Müller is geboren in 1933 en behoorde tot de klasse van Indo-Europeanen. Zijn vader was landbouwer en had een eigen bedrijf. Na de Japanse inval verloor zijn vader veel werkkrachten, waardoor meneer Müller moest meehelpen op het land.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn moeder, broers en zussen kort geïnterneerd in een jappenkamp in Tanjung Karang. Na vier maanden werden ze door vader uit het kamp gehaald en gingen ze terug naar hun oude huis. De rest van de oorlog brachten ze door als buitenkampers. Het bedrijf werd weer op gang gebracht, zodat voor eigen gebruik geproduceerd kon worden. Daarnaast werkte mijnheer Müller voor de Japanners als bomenvervoerder.

Na de bevrijding werd het gezin opnieuw geïnterneerd vanwege de gewelddadige Bersiap. Na een paar kampmaanden repatrieerde het gezin naar Nederland. Op 30 april 1946 kwamen ze aan in IJmuiden.

In Deventer studeerde mijnheer aan de Tropische Landbouwschool. Na zijn studie solliciteerde hij op een betrekking in een suikerfabriek in Indonesië en in 1956 vertrok hij met zijn vrouw naar Java. Vanwege de Nieuw-Guineakwestie ging hij opnieuw naar Nederland in 1958. In 1969 kreeg mijnheer een baan in Suriname.

Identifier
DOI http://dx.doi.org/doi:10.17026/dans-xu2-akgf
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:61436
Provenance
Creator Indisch Herinneringscentrum
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor van der Meij (controleur), S.;Brevé (annotator), L.;Abuys (interviewer), G.;Huyskens (av productie), R.;IHC;Thunnissen (transcribeur), A.
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess
Contact van der Meij (controleur), S.;Brevé (annotator), L.;Abuys (interviewer), G.;Huyskens (av productie), R.;Indisch Herinneringscentrum;IHC;Thunnissen (transcribeur), A.
Representation
Language Dutch
Resource Type Dataset
Format H.264/MPEG-4
Coverage
Discipline Humanities;History;Psychology
Temporal Coverage {2015-06-02,2012,2015-06-10}